- Alma és altatódal? - nevettem fel halkan. - Roppant szellemes - ismertem el, és ezúttal ezt őszinte dicséretnek szántam. Ráfért a lányra... - A Maszkos útjai kifürkészhetetlenek - válaszoltam egyszerűen az előbbi kérdésére. - Még ha járt is, azt nem osztotta meg velünk. Általában az ilyeneket nem köti az orrunkra, ha csak nem érint minket is. Néha az az érzésem, bárhol, bármikor felbukkanhat. Felvettem a szemkontaktust. A kandalló tüze pislákolt, pattant egyet a nedves bükkfahasáb, és szikrája lehullt a kőre. - Deedra - szólítottam meg valamivel komolyabb hangon, lezárva az előző kérdést. - Bármerre is vezessen az utad az életben, találd meg az egyensúlyt az önzés és az önzetlenség között. Amit cselekszel, elsősorban magadért cselekedd, hidd el, ez előrébb mutató bármi másnál. Már, ha elfogadsz tőlem egy tanácsot.
Meg jegyzésem aprón kizökkentette. Valóban komolyan gondoltam, ám tudom azt is, hogy ő is csak jót akartam. Ám nem akar megváltozni, ugyan az az ember akarok maradni, aki eddig. Lassan tűnt el a picinyke mosoly, ahogyan bele kezdett, s szóhoz jutott. - Természetesen. – Mondom elhivatottan. Kétlem, hogy a családom nem értené ezt meg, ha meg is találom egyszer talán őket. Semmit nem tudok róla, csak amiket Nissával kiderítettünk. Nissa, drága Nissa. El pillanatra elkap a bűntudat, ahogyan eszembe jut szeretett testvérem, s annak hiánya. Elhessegetem a dolgot. - Köszönöm. – Mondom a lóra, hiszen jól jönne. Ám tudom, hogy ez csak kisebb előnnyel jár, hiszen muszáj lesz lovat vásárolnom, ha már sajátom otthon kellett hagynom. - Óh valóban? – Kérdezem az utazására. Megszervezés valóban nagy munka lesz, hiszen nem lehet ez fél várról venni. így lélekben is lesz elég időm, hogy felkészülhessek. Feláll a székről, s illata megcsapja az orrom. Szemöldököm összevonom, hiszen valami olyan.. nem. Majd hirtelen kérdez, amire megrázom a fejem, és rá pillantok. - Nem is tudom. – Kezdek bele. - Volt benne valami, ami olyan furcsa volt. Nem járhatott ez a nő Eviranban? – Kérdezem tekintetét keresve. Talán egyszer láthattam, talán egyszer hallhattam a hangját. Furcsa volt. - Minden esetre a ma este bebizonyitottam magamnak, hogy elszánt vagyok. Képzeld az őr felkelt, amikor a kulcsot kellett ellopnom. – Nevetek. - De eszembe jutott egy dal, ami azonnal állomba ringatta. – Kezeimet most magam mellé teszem, és úgy mosolygok. - Majd átvertem őket egy almával, hogy tekintetük ne rám szegezzék. Azonban a Maszkos. Érdekes volt, látszott nála a hatalom. – Mondom most már elsimult arcvonásokkal.
Edellyn Arienthe Kedvelte
Deedra Gindrian
Világi vagyok
Every great warrior must learn to endure and overcome the adversities of life.
A családja miatt… Hát persze. Nekem azonban megfordult a fejemben, hogy Aiken viselkedése miatt is látja jónak egy pár napja maga mögött hagyni mindezt. Ha már vak rá, úgy ne is lássa. A fűzős megjegyzése kizökkentett a súlyosabb gondolatokból, halványan elmosolyodtam rá. Ám ez a mosoly hamarosan, fokozatosan tűnt el az arcomról, de hangomban továbbra se volt él. - Az esküd ideköt, így nem kételkedem benne, hogy visszatérsz - bólintottam egy aprót. - A lovat megkapod, felszerelve. Pár nap, hát hogyne. Magam is készültem utazni, így nem okoz gondot. A rablás megszervezése egyébként is hosszadalmas folyamat, minden részletre ügyelni kell. Halkan sóhajtva álltam fel a tűztől, ám még mielőtt magára hagytam volna Deedrát, a széke háttábláján pihentetve a kezem lepillantottam rá. - Mellesleg, mit gondolsz? A ma estéről, a Maszkosról? Keveseknek adatik meg, hogy találkozzanak vele.
Mondataim közé ő is beilleszti a gondolatát. Hát valóban ilyen volna? Bizonyosan jobban tudja, hogyan is gondolkodik a férfi. Miután figyelmesen végig hallgatott, szóra nyitotta ajkait. Végre valami információt is kapok, ám nem sokat, és ezt sejtettem is. „Védelem” mondja. Szemöldököm erre felszaladt, és megráztam finoman a fejem. Kétlem, hogy ez lenne, de ha meg igen mit törődik velem? Még barátjának sem tart. Olyan zavaros ez az egész. Majd figyelmem elkalandozása után térek vissza, már arra, hogy ezek nem családiasak. - Tudom. – Szúrom be gyorsan, mielőtt folytatná. - Megóvni? – horkantok fel. Soha nem beszélgettünk meg, hogy még is kik vagyunk egymásnak, de kétlem, hogy több mint egy útitár. Én hiába érzem közelebb magamhoz, hiába érzem, hogy bizalmamba fogadtam, még az után is, hogy miket tudtam meg. Ezektől a titkoktól, közelebb érzem magamhoz őt. - Távozásom egy kisebb fogadóba lenne, nem hagyom el a céhet. Felesküdtem, számomra jelent ez valamit. Azonban köszönöm, hogy nem vagyok a terhedre, és ilyen szép otthonban lehetek. Egész kellemes, ha nincs rajtam fűző- Nevetek fel. Mély levegőt vettem, amolyan gondterhelt levegő vétel volt ez. - Azonban, ha meg engednéd, elmennék Caldenbe párnapra. Megkeresném a családom. Remélem, nem lenne gond a céhnek? – Vonom fel szemöldököm kérdően. - Szeretnék kérni egy lovat, ha szabadna. Persze csak kölcsön, hiszen szándékomban áll vennem egyet. – Mondom.
Deedra Gindrian
Világi vagyok
- Aiken általában sok mindent nem lát - jegyeztem meg félhangosan, miközben leengedte a haját, ám hagytam, hogy folytassa. A világért se akartam félbeszakítani, meg hát, az amúgy is modortalanság. Megvártam tehát, amíg befejezi, ám ismételten nem válaszoltam egyből, megválogattam a szavaim. - Valóban jól ismerem. Több, mint két évtizede. És pont ezért biztosíthatlak afelől, hogy ez részéről pusztán... védelem - találtam meg a megfelelő kifejezést. - A Homály Kegyeltjei valóban nem az a társaság, akikkel el lehet költeni egy délutáni teát, ha csak nem lopott a tea, vagy nincs megmérgezve. Nem amolyan "család" - sóhajtottam fel halkan - ezt meg kell értened, mielőtt bajod származik belőle. Aiken valószínűleg csak ettől próbál megóvni, és szokásához híven suta módon teszi mindezt - féloldalasan elmosolyodtam. - Ám ő ilyen. - Nem vagy terhemre, ha erre célzol, én szívesen látlak. És nem utolsó sorban, immár a céh tagja vagy, részese a ránk váró feladatoknak - rápillantottam. - Már túl késő visszafordulni. Elhallgattam, a tűzbe pillantottam, majd ismét a lányra. Elismerésre vágyik, bizonyítani akar, azt akarja hogy Aiken végre lássa. Ah, pazar. Mert nem ezt mondtam neki ma reggel... - Ugyanaz a kelme másként fest két külön kézből - jegyeztem meg.
Figyelmesen hallgatott, nem szólt bele. Majd mondataim befejeztével ő is szóhoz jutott. Finoman elmosolyodtam, örültem annak, hogy nem vágta most a fejemhez, hogy bolond vagyok. Nem szóltam, bólintottam, de nyilván ez csak reakció volt, hiszen pillantása még a tűzön pihent. Majd csak második mondatánál találtam magam újra a tekintetében, és orcáját a tőz világította meg egyik oldalról. Hümmögése meglepett. Azt hittem veszekedésünket már rég tudja az egész ház, de ha nem is, akkor legalább ő. Olyan jó kapcsolatban vannak, amit még mindig nem fejtettem meg, de már nem is mozgatja a fantáziám annyira, azt hinné az ember, hogy megosztják egymással a gondolataik legapróbb formáját is. - Egyszerűen nem lát engem. Nem tudom, miért engedi, hogy maradjak, ha folyamatosan csak kioktatásban részesít. – Fészkelődöm, majd sóhajtok. Leengedem hajam, ami mostanáig lófarokban volt, és beletúrok. Kellemes érzés, már órák óta így hordtam. - Kifejeztem, hogy mennyire örülök, hogy a tagja lehetek a céhnek, de természetesen ezt is hosszasan taglalta, hogy mennyire ostoba vagyok, ha így látom, hiszen ezek nem rendes emberek. – Mondom, majd megrázom a fejem. - Nem értem, hogy miért nem mondja ki nyíltan, hogy menjek innen, ha ezt akarja? – Kérdezem a nőt. - Te jobban ismered, bár még mindig nem tudom, hogy honnan. – Mosolyodom el, majd összefonom a karom a mellkasom előtt, és hátra dőlök. - Talán tényleg jobb lenne tovább állnom, hiszen ennek a háznak a terhére se akarnék lenni. – Pillantok most én a pattogó tűzre zavartan.
Ahronit and Aiken Hackney Kedvelték
Deedra Gindrian
Világi vagyok
Egy ideig csak hallgattam. Okosan és tapintatosan kellett megközelítenem a témát. A nyerseséget Aikennek tartogattam. - Ennek őszintén örülök. Az életbe kevés fontosabb dolog van az ambícióknál. Azok mozgatják a mindennapokat, azok építik a jövőt. Végül felé fordítottam az arcom. A tűz fénye így csak az egyik felét festette aranyosra. - Különös - hümmögtem. - Azt hittem, remekül kijöttök, hogy a közös út összekovácsolt titeket. Történt valami? - kérdeztem. Gondoltam, hogy történt. Hogy Aiken azóta se beszélt vele arról a valamiről, annak ellenére, hogy szükséges lett volna. Pedig ismételten együtt csinálták végig a próbát. A vaknak is látszott, hogy Deedra mellette akar maradni, jóformán bármi áron. Talán csak pont Aiken nem látta az erdőtől a fát, ahogy általában. Mindenesetre kíváncsi voltam Deedra oldalára, a saját szavaival akartam hallani, amit már a találkozásunk első percétől sejtettem.
Szavaira nyeltem egyet, majd felvontam a szemöldököm. - Óh. – Szökött ki ajkaim közül. Nem tudom, hogy ez valóban igaz, vagy csak meg akar esetleg rémiszteni. Azonban belül most úgy érzem valami nagydolgot tettem véghez. Tekintette a kandalló fele irányul, majd újra megszólal. - Köszönjük. – Mosolyodom el szelíden a nőre. Valóban én is örülök, hogy sikerült. Soha nem éreztem még ennyi izgalmat, és ennyi elszántságot, mint akkor. Egy olyan oldalam ismerhettem meg, amit eddig a homály fedett. Lelkes voltam, és vártam mi lesz a következő, ám először remélem, még megtalálhatom a családom. Rövid szünete után újra hozzám intézte szavait, ám tekintete belemerült a táncoló tűzbe. - Nem kell engem félteni. – Mondom határozottan, ugyan akkor csöppet sem naivan. Most tudom, hogy mik a céljaim. Szavai sóhajtásra késztetnek. Kezd elegem lenni ebből a kérdésből. - Az igaz, hogy segíteni akartam most Aikennek, hiszen megsérült, de tisztán látom a céljaim. – Mondom komoly arccal. Egyre jobban kezdek rászokni arra, hogy gondolataim és gyermekded világot nem látott viselkedésem elrejtsem. Nehéz, de eddig úgy érzem sikerül, bár még csak ma kezdtem bele. - Amúgy sem kell aggódni. Aiken és én nem vagyunk most olyan szívélyes viszonyban, így minden erőmmel azon vagyok, hogy ne okozzak csalódást a maszkosnak. – Mondom, és keresem a nő tekintetét.
Deedra Gindrian
Világi vagyok
Nem vettem le róla a tekintetem, ahogy leült mellém. - Tudod, egyszer találkoztam egy emberrel, aki elbukta a próbát. Láttam bemenni a Maszkos elé, ám kijönni nem. Szerintem érted, hogy onnan vagy tagként jössz ki, vagy hullaként - fordítottam tekintetem ismételten a kandalló melege felé. - Mindenesetre örülök, hogy kiálltátok a próbát, bíztam benne, hogy így lesz. Rövid szünetet tartottam, hiszen az este még súlyosabb kérdéseket tartogatott. - Ám innentől csak mélyülni fog a homály, drága Dee - folytattam továbbra is a táncoló lángokon pihentetve a szemem. Azok hol felcsaptak, hol lankadtak. Tűzkígyókat és izzón pattogó parázs-gyöngyöket vetettek a félhomályba fürdő lábunk elé. - És az igazak akkor ismersznek meg, amikor az út sötétté válik. Őszintén remélem, hogy az elszántságodat, amit eddig tanúsítottál, nem pusztán Aiken személye táplálja - tereltem tovább a beszélgetést. Ugyanis ideje volt végre beszélni arról a fennforgásról, ami tulajdonképpen egy ideje már az én házam falai között is zajlik. Én ugyanis híresen szeretem a rendet.
Kedvesen rám mosolygott, még kellemetlen volt a nő közelsége. Nem ismertem annyira, volt benne valami meg magyarázhatatlan hátborzongató. Egyszerűen nem ismertem ki, és nem tudom hova tenni. Én szeretném kedvelni, és úgy érzem tudom is, főleg a mulatozás után éreztem azt, hogy közelebb kerültünk, már ha ilyet lehet. Ám még mindig nem tudom, hogy ki ő és milyen szerepet töltenek be egymás életében hárman, sem azt, hogy neki és Aikennek miért van ugyan olyan tetoválása. Talán a banda jel ez, hiszen úgy emlékszem ez a nő is a tagja. Talán nekem is magamra kellene tetoválnom egy kígyót. Helyet kínált, amit kedvesen elfogadok. Oda sétálok a felkínált helyre, s leülök. Arcomról már lemostam a vért. - Ez olyan meglepő? – Kérdezek vissza meglepve. Talán ő se nézte ki belőlem, hogy képes vagyok teljesíteni az elvártakat? Tudom, hogy egy naiv kis fruskának tart ám reméltem bizonyítottam már. - Sikeres volt. – Mondom. Már amennyire lehetett. Feszengek egy kissé, hiszen kedvem lenne egy fürdéshez, és némi alváshoz. Valamint még mindig nem tudom, hogy Aiken miért ilyen még mindig velem. Konkrétan még nem mondta, hogy menjek utamra, mindig csak utalgat rá, ám ha így folytatódik a viszonyunk, talán jobb lenne magam útját járnom. Talán nagyon félre ismertem, és tényelegesen kolonc volnék számára. Nem is tudom miket képzeltem. Ám a bökkenő ezzel az, hogy nem mehetek messze, hiszen tagja lettem egy szervezetnek, ami hiába telt el furcsa, beteges büszkeséggel, még is ide köt. Egy pillanatra elkalandoztam, így ha hozzám is szól, akkor kizökkenek majd gondolataim zavarából.
Deedra Gindrian
Világi vagyok
Volt időm visszaérni, átöltözni, és bezárni magam mögött a borospince ajtaját, mintha mi se történt volna. A vacsoraasztal egy része még terítéken volt, ám a nappaliban, a kandalló előtt ülve, egy könyvvel a kezemben vártam Aiken és Dee érkezését. Az ital hatása már elmúlt, kezemen pedig selyem kesztyű, lévén, hogy nemrég érkeztem haza egy igazán fontos tárgyalásról, igazán előkelő körökből, és tökéletesen illett a ruhámhoz. Mivel rendesen bent jártunk már az éjszakában, a ház népe közül se sokan voltak már ébren, a lámpások közül néhány égett csupán, és a nappaliban a kandalló pattogó fénye töltötte be a tekintélyes szobát. Hallottam Dee lépteit, a könnyűeket, mint őz sutáét a cserjésben, ám csak akkor tettem ölembe a könyvet, amikor megszólított. - Dehogyis - mosolyogtam rá kedvesen, majd a másik, valamivel szerényebben dísztett szék felé intettem a kezemmel, ami az enyém mellett állt a kandalló előtt. - Nos, mivel még élsz, feltételezem, a próba sikeres volt - jegyeztem meg.